Bytový dům - Pojezdala, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Bakalářská práce zpracovává projektovou dokumentaci na úrovni provádění stavby pro bytový dům s téměř nulovou spotřebou energie. Navržený objekt bytového domu se nachází v obci Týništi nad Orlicí, konkrétně v její okrajové části Podboří. Umístění objektu je na rovinatém terénu s mírným sklonem. Jedná se o čtyřpodlažní bytový dům s podsklepením, kde je navrženo celkem sedm bytových jednotek. Konstrukční systém objektu je navržen z tvárnic typu Therm s certifikovaným kontaktním zateplovacím systémem. Zdící tvárnice Therm tvoří vnitřní nosné zdivo nadzemních podlaží i suterénní části objektu. Obvodové zdivo suterénního podlaží je řešeno pomocí tvarovek z prostého vibrolisovaného betonu. Bytový dům je zastřešen plochou jednoplášťovou vegetační extenzivní střechou, která je připravena na umístění fotovoltaických panelů k využití alternativních zdrojů energie. Objekt je založen na základových pasech a stropní konstrukce jsou navrženy jako monolitické železobetonové stropní desky.

The bachelor's thesis deals with the project documentation at the construction implementation level for an energy-efficient residential building. The designed residential building is located in the village of Tynište nad Orlici, specifically in its peripheral part called Podbori. The building is situated on a flat terrain with a slight slope. It is a four-story residential building with a basement, accommodating a total of seven housing units. The structural system of the building is designed using Therm blocks with a certified thermal insulation system. The Therm blocks form the internal load-bearing walls of the above-ground floors as well as the basement of the building. The perimeter walls of the basement floor are made of plain vibrated concrete blocks. The residential building is roofed with a flat single-ply extensive green roof, which is prepared for the installation of photovoltaic panels to utilize alternative energy sources. The building is founded on foundation strips, and the floor structures are designed as monolithic reinforced concrete slab floors.
Apartment building
Keywords: Projektová dokumentace; bytový dům; vegetační jednoplášťová střecha; keramické bloky; monolitický strop; základové pasy; ztracené bednění; kontaktní zateplovací systém; Project documentation; residential building; extensive green roof; ceramic blocks; monolithic floor; foundation strips; formwork; contact thermal insulation system