Segregace při tuhnutí v austeniticko-feritických korozivzdorných ocelích - Kejha, Richard (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Diplomová práce pojednává o segregačních pochodech v austeniticko-feritických korozivzdorných ocelích. Úvodní část je tvořena charakteristikou vlastností austeniticko-feritických ocelí a teoretickým rozborem segregačních pochodů. V Druhé části je uvedeno praktické měření segregace v experimentálním odlitku. Makrosegregace byla měřena na spektrometrickém analyzátoru a současně řešena v simulačním programu MAGMA. Cílem je ověřit vliv doby tuhnutí a doby setrvání mezi teplotou likvidu a solidu na chemickou heterogenitu odlitku z duplexní oceli o tloušťce cca 500 [mm]. Chemická heterogenita byla řešena pro vybrané legující a doprovodné prvky jako C, Mo, Ni, Mn, Cr. Mikrosegregace řešena nebyla. Porovnání mechanických vlastností lité a tepelně zpracované duplexní oceli bylo provedeno tahovou zkouškou vzorků vyříznutých ze středu odlitku.

The master thesis deals with processes of segregation in austenitic-ferritic stainless steels. The introductory part consists of characteristics features of austenitic-ferritic steels and theoretical analysis of segregation processes. The second part shows practical measurements of segregation in experimental casting. Macrosegregation was measured on a spectrometric analyzer and simultaneously solved in the simulation program MAGMA. The aim of this thesis is to verify the effect of solidification time and dwell time between liquidus and solidus temperature on the chemical heterogeneity of duplex stainless steel casting of about 500 [mm]. Chemical heterogeneity was solved for selected alloying and accompanying elements such as C, Mo, Ni, Mn, Cr. The microsegregation was not addressed. Comparison of the mechanical properties of cast and heat treated duplex steel was done by tensile testing of samples cut from the center of the casting.
Segregation during solidification in austenitic-ferritic stainless steels
Keywords: Segregace; odlitek; tuhnutí; austeniticko-feritické oceli; korozivzdorné oceli; Segregation; cast; solidification; austenitic-ferritic steels; stainless steels