Trychtýřová anténa integrovaná do textilu - Jaroš, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Diplomová práce se zabývá návrhem pahýlové trychtýřové antény integrované do substrátu v odpovídajícím pásmu širokopásmových skupin UWB 3, 4, 5 a 6 (6 až 10 GHz). Motiv antény je integrován do textilního substrátu o tloušťce 3,4 mm a relativní permitivitě r = 1,195. Koaxiální kabel je připojen přes SMA konektor, který je upevněn do hliníkového držáku. Z přechodu mikropáskového vedení je pomocí transformačního přechodu buzený integrovaný CSIW vlnovod. Před ústí antény jsou vloženy 2 rezonátory pro zlepšení impedančního přizpůsobení. Anténa dosahuje směrovosti 12 dBi na kmitočtu 8 GHz. Pro stejnou frekvenci platí účinnost navržené antény 70 %.

This diploma thesis describes the corrugated substrate integrated horn antenna designed to surface wave’s excitation in the UWB band groups 3, 4, 5 and 6 (6 – 10 GHz). The antenna is integrated into 3,4 mm thick textile with relative permittivity r = 1,195. The coaxial cable is connected via the SMA connector that is attached to the aluminum bracket. From the microstrip line transition the corrugated substrate integrated waveguide is excited. Two strip lines are placed in front of the aperture for improvement of the impedance matching. The directivity of the antenna is 12 dBi at 8 GHz. At the same frequency, the antenna efficiency is 70%.
Textil Integrated Horn Antenna
Keywords: Nízkoprofilová anténa; pahýlová trychtýřová anténa; CSIW vlnovod; textilní substrát; planární rezonátor.; Low profile antenna; Corrugated SIW horn antenna; CSIW waveguide; textile substrate; planar resonator.