Posouzení vhodnosti vybraných metod ocenění rodinných domů v okrese Ústí nad Orlicí s důrazem na občanskou vybavenost - Štantejský, Milan (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou metod ocenění a jejich vzájemným srovnáním a posouzením vhodnosti. Teoretická část uvádí základní pojmy spojené s oceňováním nemovitostí, rozbor metod ocenění pro nemovitost typu rodinný dům a pojem občanská vybavenost. V praktické části práce je popsáno a oceněno pět rodinných domů v okrese Ústí nad Orlicí. Hlavním cílem této práce je porovnání vlivu dostupnosti služeb na prodejnost rodinných domů a vyhodnocení, která z použitých metod zohledňuje míru občanské vybavenosti nejvýstižněji. Dalším cílem práce je zhodnocení rozdílu ve dvou možných postupech výpočtu venkovních úprav nákladovou metodou dle platného oceňovacího předpisu. Závěrem práce je provedeno srovnání metod ocenění a vyhodnocení nejvhodnější metody.

This thesis deals with the analysis of the valuation methods and their mutual comparison and assessment of suitability. The theoretical part presents the basic concepts associated with the valuation of real estate valuation methods for the analysis of the type of property house and the notion of civic amenities. In the practical part of the work five houses in the Ústí nad Orlicí are described and measured. The main object of this work is to compare the impact of service availability on the marketability of houses and evaluate which of the methods reflect the amenities most accurately. Another object of this work is to evaluate the difference in the two possible procedures landscaping cost calculation method according to the current pricing regulation. Finally is made a comparison of the valuation methods and evaluate the most appropriate method.
Evaluating the appropriateness of selected methods of valuation of houses in the Ústí nad Orlicí with an emphasis on civic amenities
Keywords: Metody ocenění; rodinný dům; analýza; lokalita; prodejnost; občanská vybavenost; venkovní úpravy.; Valuation method; family hause; analysis; locality; venelity; amenities; outdoor adjustments.