MUZEUM TEXTILNÍHO PRŮMYSLU V BRNĚ - Pešková, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Diplomová práce se zabývá konverzí areálu bývalého textilního závodu Mosilana v Brně-Obřanech. Cílem bylo navrhnout nové textilní muzeum v rámci dominanty areálu, někdejší přádelny, a oživit celou přilehlou lokalitu, aby se znovu otevřela lidem - jak místním, tak turistům. Vyjímečnost místa spočívá industriální atmosféře a jedinečnosti ostrova, na kterém se celý areál rozprostírá. Podrobnou analýzou okolí, potřeb a možností městské části jsem dospěla k celkovému programu a náplni areálu, zkoumáním typologie úspěšných textilních muzejí v zahraničí vznikla náplň muzea textilu. Návrh navrací život krásnému ostrovnímu areálu, v kontrastu s industriální minulostí je místo široce ozeleněno a upraveno do volnočasové parkové podoby. Kromě textilního muzea se zde nachází společenský sál, energetická expozice s původní Kaplanovou turbínou, cyklopoint a bistro.

Master's thesis is focused on conversion of former textile-industry area located in Brno-Obřany. The aim of the thesis was to build a new textile museum within the area’s landmark, former cotton mill, and to revive the whole surrounding area for both the locals and tourists. The exceptionality of this place lies on the industrial atmosphere and uniqueness of the island, on which the whole area spreads out. I achieved the overall program of the area through detailed analysis of neighbourhood and it’s needs and possibilities, as well as I studied the programs of successful textile museums worldwide. The project revives the whole island area; in contrast to the industrial history, the area is widely covered with green vegetation and adjusted as a leisure park. Besides a textile museum, there is also a great hall, an energy exposition with original Kaplan turbine, a cyclo-point and a snack bar.
MUSEUM OF TEXTILE INDUSTRY IN BRNO
Keywords: textilní průmysl; průmyslové bohatsví; konverze; muzeum; volnočasový park; ostrov; textile industry; industrial heritage; conversion; museum; leisure park; island