Umělá aorta pro demonstraci činnosti intraaortální balonkové kontrapulzace - Bičiště, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Diplomová práce popisuje návrh a konstrukci modelu umělé aorty určené pro demonstaci činnosti intraaortálního balonkového katétru (IAB) a testování reakce kontrapulzační pumpy na simulovanou srdeční činnost v režimu tachykardie, bradykardie a arytmie. Základní částí modelu aorty je průhledná plastové trubka, ve které jsou generovány tlakové pulzy představující srdeční činnost. Požadované tlakové pulzy vytváříme krokovým motorem s vlnovcem (membránou). Řízení krokového motoru je realizováno programovatelným řídicím systémem AMiNi-E. Jednotlivé tlakové pulzy simulují činnost srdce v průbězích: tachykardie, bradykardie a arytmie. Volbu průběhů volíme pomocí ovládacích přepínačů. Generované tlakové pulzy jsou snímány tlakovým čidlem a jsou přenášeny do řídícího počítače. Snímaná data je možné zobrazit v podobě grafů v programu Microsoft Excel. Intraaortálního balonkový katétr (IAB) je zaveden uvnitř modelu a je propojen s kontrapulzační pumpou, která na tlakové pulzy reaguje.

This dissertation work describes design and construction of simulated aorta device intended to demonstrate performance of the intra-aortal balloon catheter (IAB), and to test reaction of the contra-pulsation pump during simulated cardiac output in conditions of tachycardia, bradycardia and arrhythmia. The major part of the device is transparent plastic tube. The pressure pulses (waves) are generated inside this plastic tube to simulate real cardiac output. These pressure pulses are generated by step motor with membrane. The step motor is controlled by programmable control system AMiNi-E. Individual pressure pulses simulate cardiac output in conditions of tachycardia, bradycardia and arrhythmia. Required simulated cardiac output is selected by control switches. Generated pressure pulses are read by pressure sensor and are transferred to the control system of the configuration computer. Read data can be displayed as graphs in program Microsoft Excel. The intra-aortal balloon catheter (IAB) is inserted inside the aorta and is connected with contra-pulsation pump which on pressure pulse is responding.
Artificial aorta for activity demonstration of intraaortal baloon contrapulsation
Keywords: krokový motor; intraaortální balonkavá kontrapulzace; kontrolér; řídicí systém; srdeční činnost; tachykardie; bradykardie; arytmie; stepper motor; intra-aortal balloon contra-pulsation; controler; control system; function cardiac; tachycardia; bradycardia; arrhythmia