Bauschingerův efekt a cyklická plasticita u konstrukčních slitin hořčíku. - Holas, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá nízkocyklovým únavovým chováním tvářené hořčíkové slitiny AZ61 a zjištěním cyklické plasticity s možným vlivem Bauschingerova efektu. Mimo hodnocení únavových vlastností bylo provedeno metalografické hodnocení struktury a také zhodnocení mechanických vlastností.

This bachelor´s thesis is dealing with low cycle - fatigue behavior of formed magnesium alloy AZ61 and detection of cyclic plasticity with possibility of Bauschinger effect influence. In addition of fatigue properties metallographic evaluation of microstructure and also evaluation of mechanical qualities was made.
Bauschinger effect and cyclic plasticity in constructional magnesium alloy.
Keywords: hořčíková slitina AZ61; tváření; nízkocyklová únava; cyklická plasticita; Bauschingerův efekt; magnesium alloy AZ61; forming; low cycle fatigue; cyclic plasticity; Bauschinger effect