Posouzení vlivu jednotlivých druhů OZE na elektrizační soustavu - Zmeškal, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá uplatněním jednotlivých druhů OZE v podmínkách České republiky a jejich využitím v lokalitách nacházejících se na našem území. Následně dodávaný výkon z OZE v čase a jeho vliv na spolehlivost dodávky v ES ČR. Způsob provozu OZE z hlediska požadavků na regulaci a řízení chodu ES je podrobněji prostudován na provozu různých typů větrných elektráren, které díky svému proměnlivému výkonu ovlivňují nejen ES ČR. V závěrečné kapitole je posouzen ekonomický vliv OZE na ES jako celek, zvýšené nároky na regulaci, zvyšující se příspěvek na podporu OZE. Všechny tyto vlivy zvyšují cenu elektřiny pro koncového zákazníka.

This thesis deals with usage of each kind of RES under conditions of Czech republic and their usage at areas placed in. Consequently supplied RES output power at time and its influence on reliability of supply in EPS CZ. Way of operation of RES from point of view of requirement on regulation and control of operation of EPS is more studied on operation of different kinds of wind power plants, which due to its variable output power affects not only EPS CZ. At final caption, economic influence of RES to EPS is reviewed as a unit, increasingly claims on regulation, increasingly benefit on support of RES. All these influences increase price of electricity for end user.
Assessment of the impact of different types of RES in the power system
Keywords: sluneční energie; biomasa; vodní energie; větrná energie; obnovitelný zdroj energie; geotermální energie; instalovaný výkon; bioplyn; vliv na elektrizační soustavu; kapacitní faktor; solar energy; biomass; hydropower; wind energy; renewable energy source; geothermal energy; installed output; capacity factor; biogas