Topologicko-geometrický návrh a deformačně-napjatostní analýza tvaru disku železničního kola pro různé provozní podmínky na základě analýz LELM - Brabenec, Ladislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou chování železničního kola porušeného trhlinou. Cílem práce bylo provést deformačně napěťovou analýzu neporušeného kola a lomovou analýzu kola s primární přímou trhlinou. Řešení obsahuje rozbor provozních stavů, posouzení podstatnosti jednotlivých složek zatížení, tuhostí kola, souhrnnou lomovou analýzu vybraného tvaru profilu železničního kola a optimalizaci tvaru disku kola s ohledem na jeho vyhovující lomové vlastnosti.

The thesis deals with the behaviour of a cracked rail wheel. The aim was to perform the strain analysis of intact wheel as well as the fracture analysis of the primary direct cracked wheel. Solution includes an analysis of operating conditions, assessment of the substantiality of articular components of load, stiffness of the wheel, a comprehensive analysis of fracture of the selected railway wheel profile and optimization of the wheel shape depending on the matching fracture properties.
Topological-geometric design and stress-strain analysis of the railroad wheel disc shape for different operating conditions on the grounds of LEFM
Keywords: Železniční kolo; trhlina; deformačně napěťová analýza; tuhost; faktor intenzity napětí.; Railway wheel; crack; stress-strain analysis; stiffness; stress intensity factor.