Účinek AlCr vrstvy na únavové vlastnosti niklové superslitiny IN 713LC za teploty 800 °C - Šulák, Ivo (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství)
Předmětem této diplomové práce bylo studium vlivu AlCr vrstvy na vlastnosti lité polykrystalické niklové superslitiny IN713LC při nízkocyklové únavě za teploty 800 °C. Ochranná vrstva byla připravena CVD metodou s následným tepelným zpracováním. Únavové zkoušky byly provedeny v režimu řízené deformace s konstantní amplitudou celkové deformace a rychlostí deformace. Únavové vlastnosti byly posuzovány na základě křivky cyklického zpevnění/změkčení, cyklické deformační křivky, Manson-Coffinovy a Basquinovy křivky únavové životnosti. Mikrostruktura byla pozorována v SM a SEM před zatěžováním a po cyklickém zatěžování.

The present diploma thesis is focused on the effect of AlCr layer on the low cycle fatigue behaviour of cast polycrystalline superalloy IN713LC at 800°C. Protective layer is made by chemical vapour deposition followed by heat treatment. Fatigue tests were conducted in strain control mode with constant total strain amplitude and strain rate. The fatigue behaviour is assessed by cyclic hardening/softening curves, cyclic stress-strain curves, Manson-Coffin curves and Basquin curves. Microstructure was observed in as-received state and also after cyclic loading by means of optical microscopy and SEM.
Influence of AlCr Layer to Fatiague Properties of Nickel Superalloy IN 713LC at the Temperature 800°C
Keywords: Litá niklová superslitina; Inconel 713LC; povrchová vrstva AlCr; nízkocyklová únava materiálu.; Cast nickel-based superalloys; Inconel 713LC; AlCr layer; low cycle fatigue