Animace v architektuře - Bureš, David (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2014)
Výzkum v rámci projektu „Intermediální databáze a aplikace s webovým rozhraním s interaktivním přístupem uživatele a ověření aplikace audiovizuálního vnímání ve vzdělání architektů“ (dále jen Kaviár) prokázal potenciál animací v oblasti architektury a urbanismu. Dynamické 3D zobrazování je lidskému vnímání a představivosti pozorovatele bližší a snáze pochopitelné než statické 2D vizualizace. Šíře záběru možných aplikací animací a nových médií v prezentaci i vlastní tvorbě architekta zároveň přibližuje architekturu a urbanismus laické veřejnosti.

Research in the framework of the project "Intermedia databases and applications with web interface with an interactive user access and applications in audiovisual perception of architects" (hereinafter referred to as Kaviár) demonstrated the potential of animations in architecture and urbanism. Dynamic 3D imaging is for human perception and imagination of the observer closer and easier to understand than static 2D visualization. Breadth of possible applications of animation and new media in the presentation of architect´s work also eases understending of the architecture and urbanism by the general public.
Keywords: animace; videomapping; databáze filmů o architektuře; KAVIAR; Kino A VIdeo Architektura; animation; videomapping; database of architecture movies