Technologie výroby kombinovaných řezných nástrojů - Rusz, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
V práci je řešena technologie výroby stupňovitého vrtáku z materiálu slinutých karbidů. Nejprve je provedena rešerše současných druhů monolitních stopkových řezných nástrojů, po které následuje rozbor nástrojového materiálu slinutých karbidů. V další části práce je navržena technologie výroby zadaného nástroje a je definován stroj a nástroje pro výrobu vrtáku, včetně rešerše brousících kotoučů. Výstupem práce je postup tvorby programu pro výrobu vrtáku v softwaru Numroto. Dalším výstupem je pak technicko-ekonomické zhodnocení výroby otvoru kombinovaným nástrojem a porovnání s výrobou konvenčním způsobem.

In the thesis is solved manufacturing technology of step drill from material of cemented carbide. At first is made review of existing shank cutting tool types, after that follows an analysis of cemented carbide tool material. In the next part of thesis is manufacturing technology of this tool, including review of grinding wheels, designed. Output of this work is procedure of program designing for manufacturing this tool in software Numroto. Next output is techno-economic evaluation of step hole manufacture with combined tool and comparison to conventional type of manufacture.
Technology of production combinated cutting tools
Keywords: Kombinovaný nástroj; vrták; slinutý karbid; broušení; NC program; Combined tool; drill; cemented carbide; grinding; NC program