Deformačně-napěťová analýza výdutí tepen - Mucha, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá vytvořením výpočtového modelu arteriální výdutě, zohledňujícího její reálnou geometrii a konstitutivní chování, a následným posouzením rizika ruptury na základě porovnání největšího hlavního napětí uvnitř stěny výdutě a intaktní aorty. V oblasti konstitutivního chování nabízí ucelený přehled a vzájemné srovnání všech dostupných konstitutivních (hyperelastických) modelů za předpokladu jejich objemové nestlačitelnosti. Hlavní motivací této práce je ale snaha o vytvoření metody pro nalezení „nezatížené“ = „beznapěťové“ = „prvotní“ = zmenšené (redukované) geometrie, kterou obecně neznáme. Doposud používané modely geometrie výdutě, pocházející ze snímků pořízených počítačových tomografem, představují vždy již deformovanou konfiguraci od krevního tlaku, axiálního protažení a reziduální napjatosti.

This diploma thesis deals with the creation of computational model of arterial aneurysm, which respects its real geometry and constitutive behaviour. Subsequently there is explored the risk of rupture, comparing the values of the highest main stress in aneurysm´s and intact aorta´s wall. This thesis also offers the comprehensive summary and mutual comparision of current constitutive (hyperelastic) models, which are for simplicity isochoric considered. The main task of this thesis is to formulate the method for finding of „unloaded“ = „outstressed“ = „primary“ = reduced geometry, which is generally unavailable. Models of aneurysm´s geometry, used so far, present already deformed configurations from blood pressure, axial prestrech and rezidual strain.
Stress-strain analysis of aneurysms of arteries
Keywords: hyperelasticita; arteriální výduť; redukovaná geometrie; hyperelasticity; arterial aneurysm; reduced geometry