Návrh systému pro testování valivých ložisek s proměnnými parametry mazání - Škoviera, Jozef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Predložená diplomová práca sa zaoberá návrhom systému pre testovanie valivých ložísk, ktorý umožňuje zmeny parametrov mazania (napr. zmena domazávacieho intervalu). V práci sa čitateľ najskôr oboznámi z významom mazania valivých ložísk, z možnosťami prívodu maziva do ložiska (konkrétne zamerané na prívod plastického maziva) a možnosťami riadenia dávkovania. Následne je v práci popísaný súčasný stav experimentálnych staníc pre testovanie valivých ložísk, ktorými disponuje Ústav konstruování. V závere prehľadu súčasného stavu poznania je taktiež spomenutá možnosť urýchlenia únavových testov. V ďalšej časti práce autor popisuje vlastné riešenie. Výsledkom sú konštrukčné úpravy experimentálnej stanice (pre možnosť domazávania plastickým mazivom), vytvorenie platformy pre riadenie mazania a vytvorenie základného programu. Súčasťou práce sú taktiež overovacie experimenty a výkresová dokumentácia.

The presented diploma thesis deals with the design of a test system for rolling bearings, which allows the change of the lubrication parameters (e.g. changing of the relubrica-tion interval). In the document, the reader first learns about the meaning of lubrication of rolling bearings, the possibilities of lubricant supply to the bearing (specifically for the supply of grease) and the possibilities of dosing control. Subsequently in the document is described the present state of experimental stations for testing rolling bearings, which is available at the Institute of Machine and Industrial Design. The end of the part about current state of knowledge is also mentioned the possibility of speeding up fatigue tests. In the next part, the author describes his own solution. The result is the design of an experimental station (for option to relubricate with grease), the creation of a lubrication control platform and the creation of a basic program. Part of the work is also verification experiments and drawing documentation.
Development of a testing system for evaluation of rolling bearings with variable lubrication parameters
Keywords: Mazací systém; plastické mazivo; domazávanie; valivé ložisko; kontaktná únava; Lubrication system; grease; relubrication; rolling-element bearing; contact fatigue