Návrh kmitočtových filtrů s proudovým aktivním prvkem - Polášek, Lubomír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
V mé bakalářské práci se nejprve věnuji problematice kmitočtových filtrů, jejich použití, typů přenosových funkcí a různým typům aproximace, které lze při návrhu využívat. Další část práce popisuje různé typy aktivních prvků, ať už napěťových, proudových či pracujících ve smíšeném módu. Dále se práce zaměřuje na různé postupy návrhu, které můžeme použít při realizaci kmitočtových filtrů. V poslední části předkládám návrh ideálního proudového zesilovače a několik možných zapojení autonomních obvodů s tímto prvkem. Je ukázáno několik návrhů konkrétních řešení, výsledné simulace v programu OrCAD a možná realizace vstupní a výstupní impedance prvku PCA.

In my bachelor's thesis I deal with the matter of frequency filters, how to use them, types of transferential functions and various types of approximation that can be used in the design. The next part of my thesis describes various types of active elements, either voltage or current or those working in a mixed mode. My thesis also deals with various techniques that we can use when creating frequency filters. In the final part of my thesis I introduce a scheme of an ideal current amplifier and several possible connexions of autonomous circuits with this element. Several suggestions have been shown, as well as final simulations in a OrCAD software and a possible realization of input and output impedance of a PCA element.
Design of frequency filters with active current element
Keywords: Kmitočtový filtr; proudový mód; autonomní obvod; prvek PCA typu DIDO; Frequency filtr; current mod; autonomous circuit; PCA element type of DIDO