Jednogenerační rodinný dům - Grančay, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Cieľom tejto bakalárskej práce je návrh energeticky úspornej dvojpodlažnej drevostavby pre štvorčlennú rodinu. Prvá časť práce je zameraná na konštrukčný a architektonický návrh domu. Súčasťou návrhu bude aj posúdenie z hľadiska tepelnej techniky, akustiky, denného osvetlenia a preslnenia a požiarnej bezpečnosti. Nosnú konštrukciu objektu tvorí drevený rám z I-nosníkov, ktorý zabezpečuje zníženie tepelných mostov v konštrukcii stien. Konštrukcia objektu je podopretá pásovými základmi z prostého betónu. Na prvom nadzemnom podlaží sa nachádza hlavný obytný priestor pozostávajúci z kuchyne, jedálne a obývacej izby s juhozápadným výhľadom do záhrady. Na prvom poschodí sa nachádzajú aj miestnosti ako pracovňa, technická miestnosť, toaleta a vstupná hala s oknami orientovanými severovýchodným smerom. Druhé poschodie je navrhnuté ako súkromná zóna domu. Na druhom poschodí sa nachádza hlavná spálňa s vlastnou kúpeľňou, dve detské izby, šatník, kúpeľňa a samostatné WC. Druhá časť bakalárskej práce je zameraná na technologické zariadenie budovy. Objekt je vykurovaný a chladený systémom tepelného čerpadla vzduch-voda. Vykurovanie a chladenie zabezpečuje systém so zabudovaným výmenníkom tepla v skladbe podlahy. Vnútorná jednotka tepelného čerpadla má integrovaný 190-litrový zásobník teplej vody. Budova využíva aj nútené vetranie s rekuperáciou tepla s výkonom 350 m/h. Dažďová voda sa bude zhromažďovať v akumulačnej nádrži s objemom 6 m s bezpečnostným prepadom do zasakovacieho systému. Na streche domu budú inštalované fotovoltické panely na výrobu elektrickej energie v hybridnom systéme s výkonom 4,51 kWp.

The aim of this bachelor’s thesis is to design a two-storey detached energy efficient house for family with four members. First part of the thesis is focused on structural and architectural design of the house. The design will also include an assessment in terms of thermal engineering, acoustics, daylighting and sun glare and fire safety. The loadbearing structure of the house is a timber frame from I-joists which provides reduction of thermal bridges in wall structure. The main structure is supported by strip foundations made from reinforced concrete. On the first floor there is a main living area consisting of kitchen, dining area and living room with southwest views to the garden. On the first floor there are also rooms such as the office, utility room, toilet and entrance hall with windows facing to northeast direction. Second floor is designed to be the private zone of the house. On the second floor there is a master bedroom with en-suite, two children bedrooms, closet, bathroom and separate toilet. Second part of the thesis is focused on building services. The house is heated and cooled by an air-to-water heat pump system. The heating and cooling is provided by a radiant floor system. The heat pump's indoor unit has an integrated 190-liter hot water cylinder. The building also uses mechanical ventilation system with heat recovery with capacity of 350 m/h. Rainwater will be collected in a 6 m storage tank on the property with safety overflow to infiltration system. Photovoltaic panels will be installed on the roof of the house to generate electricity in a hybrid system with a capacity of 5,74 kWp.
Single-family house
Keywords: rodinný dom; drevostavba; dom s takmer nulovou potrebou energie; STEICO systém; plochá strecha; podlahové vykurovanie a chladenie; tepelné čerpadlo vzduch-voda; nútené vetranie s rekuperáciou; single-family house; nearly zero-energy building (NZEB); timber structure; STEICO system; flat roof; floor heating and cooling; air to water heat pump; mechanical ventilation with heat recovery