Systém pro poloautomatickou dokumentaci počítačových sítí - Švik, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou poloautomatické dokumentace počítačových sítí. Hlavním cílem je vývoj aplikace, která zefektivňuje a usnadňuje správu síťových zařízení a jejich dokumentaci. Práce zahrnuje analýzu současných komerčních i open-source řešení pro správu sítí. V teoretické části jsou popsány základní koncepty počítačových sítí, jejich topologie a síťové protokoly, zejména Simple Network Management Protocol (SNMP). Aplikace je zaměřena na použití ve fakultní síti, přičemž jedna kapitola teoretické části je věnována popisu této sítě. Praktická část práce se zaměřuje na návrh a implementaci webové aplikace využívající klient/server architekturu, která umožňuje automatické mapování sítě, správu zařízení, vizualizaci topologie a obsahuje interaktivní mapu fakulty.

This thesis addresses the issue of semi-automatic documentation of computer networks. The main objective is the development of an application that streamlines and facilitates the management of network devices and their documentation. The thesis includes an analysis of current commercial and open-source network management solutions. The theoretical part describes the basic concepts of computer networks, their topologies, and network protocols, particularly the Simple Network Management Protocol (SNMP). The application is designed for use in the faculty network, with a chapter in the theoretical part dedicated to describing this network. The practical part focuses on the design and implementation of a web application using a client/server architecture, which enables automatic network mapping, device management, topology visualization, and includes an interactive map of the faculty.
System for semi-automatic documentation of computer networks
Keywords: poloautomatická dokumentace; počítačové sítě; SNMP; správa zařízení; klient/server architektura; vizualizace sítě; správa sítí; TCP/IP; databázová aplikace; interaktivní mapa; semi-automatic documentation; computer networks; SNMP; device management; client/server architecture; network visualization; network management; TCP/IP; database application; interactive map