Nová synagoga Opava - Hudečková, Miriama (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Cieľom diplomovej práce je navrhnúť architektonickú štúdiu novej synagógy v Opave pre židovskú obec. Náplňou práce je taktiež komunitné centrum a administratíva. V návrhu je vyriešený súbor troch stavieb slúžiacich židovskej obce. Návrh je riešený ako prepojený priestor medzi verejnosťou a židovskou komunitou. Svojou otvorenosťou a priestupnosťou ponúka možnosť nahliadnuť verejnosti do komunity židov. Hlavný objekt synagógy pre veriacich je priamo prepojený so stavbou židovskej obce, kde na rovnakej úrovni môžeme nájsť mikve pre rituálnu očistu. Druhý objekt, židovská obec, ponúka dve obchodné jednotky v partery. Dôležitou súčasťou židovskej obce je vzdelanie a preto návrh židovskej obce obsahuje tiež knižnicu a s ňou prepojenú účebnu. Samotná administratíva sa nachádza v súkromnom poslednom podlaží s terasou. Pre sprístupnenie a oboznámenie verejnosti s židovskou obcou, jej vierovyznaním a kulturou, je vytvorený tretí objekt, komunitné centrum. Parter je využitý pre košér reštauráciu, ktorá môže pre posedenie využívať centrálny priestor medzi parkovou úpravou územia. Komunitné centrum poskytuje v druhom nadzemním podlaží prednáškovú sálu a priestrannú galériu pre židovkých umelcov v treťom podlaží.

The aim of thediploma thesis is to design an architectural study of a new synagogue in Opava for the Jewish community. Content of the work is also a community center and administration. In the deign is a set of three buildings serving the Jewish community. The design is solved as an interconnected space between the public and the Jewish community. With its openness and permeability, it offers the opportunity to look into the Jewish community. The main object, the synagogue, for believers is directly linked to the construction of the Jewish community, where at the same level we can find mikve for ritual purrification. The second object, the Jewish community, offers two business units in the first floor. The important part of the Jewish community is education, and therefore the design of the Jewish community also contains a library and a clasroom connected to this library. The administration itself is located on the private last floor with a terrace. A third building, a community center, has been created to make the public familiar with the Jewish community, its religion and culture. The first floor is used by the kosher restaurant, which can use the central space between the park landscaping for sitting. The Community Center provides a lecture hall on the second floor and a spacious gallery for Jewish artists on the third floor.
New synagogue in Opava
Keywords: Opava; synagóga; komunitné centrum; košér reštaurácia; židovská obec; mikve; přednášková sála; tallit; galéria; obchodná jednotka; Opava; synagogue; community center; kosher restaurant; jewish community; mikve; lecture hall; tallit; gallery; shop