Materiály pro organickou elektroniku - Skrášek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2017)
Práce obsahuje literární rešerši na téma organické elektroniky, zvláště organických solárních článků. Podrobně je popsán princip jejich funkce a používané materiály. Dále jsou uvedeny možnosti syntézy konjugovaných systémů pro tyto aplikace a způsoby jejich strukturní, optické a elektrické charakterizace. V experimentální části a diskusi je uvedena syntéza pěti nových, různě substituovaných derivátů benzylidenanilinu a jejich charakterizace spolu s dalšími sedmi deriváty, jejichž syntéza byla popsána v bakalářské práci. Je zkoumán vliv substituentů na chemický posun vodíku na iminovém můstku a na polohu absorpčních pásů v UV-Vis spektru. Rovněž byla nalezena metoda pro přípravu tenkých vrstev a následně organických solárních článků s objemovým heteropřechodem. U těchto článků byly měřeny V-A charakteristiky a impedanční spektra. Ze získaných výsledků vyplývá, že zkoumané systémy se chovají jako fotodiody, přičemž u tří derivátů byl pozorován nárůst elektrického proudu vlivem fotogenerace nosičů náboje. Pro použití v solárních článcích je ale nutno posunout polohu absorpčního spektra k větším vlnovým délkám.

The work contains literature search on organic electronics, especially organic solar cells. There is described in detail their principle of function and used materials. Also there are mentioned possibilities of synthesis of conjugated systems for this applications and methods of their structural, optical and electrical characterization. In experimental section and discussion is introduced synthesis of five new, various substituted derivates of benzylidenaniline and their characterisation together with another seven derivates, whose synthesis has been described in bachelor thesis. There is investigated influence of substituents to chemical shift of hydrogen on imine bridge and to position of absorption peaks in UV-Vis spectra. There also has been found method for fabrication of thin layers and solar cells with bulk heterojunction have been fabricated. Next, V-A characteristics and impedance spectra of the cells were recorded. According to obtained results, investigated systems act as photodiodes and in case of three derivates the photoinduced increase of electric current has been observed. But for application in solar cells it is necessary to shift the position of absorption spectra towards longer wavelengths.
Materials for organic electronics
Keywords: Organické solární články; Organické polovodiče; Shiffovy báze; Příprava tenkých vrstev; Orgranic solar cells; Organic semiconductors; Shiff bases; Fabrication of thin layers