Výpočtové modelování hluku v kabině letounu VUT 100 Cobra - Prnka, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá výpočtovým modelováním nízkofrekvenčního hluku uvnitř kabiny malého dopravního letadla VUT 100 Cobra. Pro tuto nízkofrekvenční oblast jsou pro modelování dynamického chování objektů použity deteministické metody: Metoda konečných prvků (MKP) a Metoda hraničních prvků (MHP). Pomocí MKP byly počítány vlastní tvary a frekvence struktury kabiny a akustického prostoru uvnitř kabiny. Dále byla také řešena odezva na harmonické buzení od motoru, reprezentované jednotkovými silami v místě působení. Napočítané rychlosti na povrchu kabiny byly následně podkladem pro výpočet hluku uvnitř kabiny prostřednictvím MHP. Poté byl pomocí výpočtu posouzen vliv některých konstrukčních úprav na snížení hlučnosti.

This master’s thesis deals with the computational simulation of low-frequency noise inside the cabin of small commercial airplane VUT 100 Cobra. For this low-frequncy range deterministic methods: Final Element Method (FEM) and Boundary Element Method (BEM) are used for simulation of the dynamic behaviour of the object. FEM has been used to compute eigenmodes and eigenfrequences of the structure of the aeroplane cabin and of the acoustic space inside cabin. Then response to harmonic excitation of engine represented by unit forces in place of contact has been computed. Obtained velocities on the surface of the cabin are then used as the basis for the noise calculation inside the cabin using BEM. After that effect of some construction modifications on sound level inside cabin are evaluated by computational modelling.
Computational modelling of noise inside cabin of aircraft VUT 100 Cobra
Keywords: hluk a vibrace; kabina letadla; metoda konečných prvků (MKP); metoda hraničních prvků (MHP); výpočtové modelování; modální analýza; harmonická analýza; sound and vibration; cabin of aircraft; final element method (FEM); boundary element method (BEM); computational simulation; modal analysis; harmonic analysis