Možnosti využití alternativních decentralizovaných zdrojů energie - Pitron, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato diplomová práce se zaobírá možností využití alternativních decentralizovaných zdrojů energie. V první kapitole této práce je popsána současná energetická situace v ČR a zamyšlení nad určitou predikcí spotřeby elektrické energie a její pokrytí obnovitelnými zdroji. Součástí této kapitoly je také popis jednotlivých druhů obnovitelné energie včetně výpisu výhod a nevýhod vztažených k ČR. V druhé kapitole se čtenář seznámí s několika náležitostmi týkající se vstupních informací, jenž jsou vhodné pro návrh energetického systému. V následující kapitole, taktéž teoretické části, jsou vypsány jednotlivé alternativní zdroje energie využívající obnovitelné zdroje včetně jejich možné instalace a návrhu pro daný objekt. Tyto alternativní zdroje jsou rozděleny dle způsobu využívání obnovitelných zdrojů energie. Čtvrtá kapitola, která lze označit jako teoreticky-praktická, se zabývá vytápěním pomocí tepelného čerpadla. Z výše popsaných alternativních zdrojů energie bylo pro důkladný popis a seznámení vybráno právě tepelné čerpadlo, které je v současnosti označováno jako vhodný alternativní zdroj tepla, především v domácnostech. Při vhodném návrhu, kterým se tato práce dále zabývá, lze tento zdroj považovat také za vhodnou investici. V poslední kapitole byl sestaven program pro vytváření modelů energetických toků a výpočtů pro návrh vytápění pomocí tepelného čerpadla vzduch/voda u konkrétních objektů vztažených k přesným venkovním teplotám předchozích let v určité lokalitě. Následně byla uskutečněna validace softwaru s reálným měřením v daném objektu.

The thesis concerns of the possibility by using alternative decentralized sources of energy. The first chapter describes current energy situation in the Czech Republic and consideration of future electrical energy consumption and the coverage by the renewable sources. Another part of this chapter describes each types of renewable energy with their advantages and disadvantages related to the Czech Republic. In the second chapter are introduced inputs which are appropriate for the plan of energetic system. The following theoretical chapter deals with each types of alternative energy sources using renewable source including the possibility of the installation and plan for the building. These alternative sources are sorted out by the way of using renewable sources of energy. The theoretical-practical fourth chapter concerns of the heating by the heat pump. For the detailed description was chosen the heat pump which is currently denote as appropriate alternative source of heat in household. With appropriate plan, which the thesis deals with, is this alternative source considered as proper investment. In the last chapter was assembled programme for creating models of energetic flux and calculation for the plan of heating by the heating pump air/water. This model is taken for concrete buildings related to exact outdoor temperature from previous years in concrete locality. In the end was realized validation of the software with the real measurement in concrete building.
Possibility of using alternative decentralized energy sources
Keywords: Obnovitelné zdroje energie; alternativní zdroje; energetická situace; energetický systém; vodní elektrárny; větrné elektrárny; solární systémy; fotovoltaická elektrárna; geotermální elektrárna; biomasa; tepelné čerpadlo.; Renewable energy sources; alternative sources; energy situation; energy system; hydroelectric power; wind power; solar power; photovoltaic cells; geothermal energy sources; biomass; heat pump.