Rekonstrukce pohonu otáčení kočky - Banaś, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Tato diplomová práce se v první fázi zabývá návrhem alternativního pohonu otoče jeřábové kočky 12,5 tunového portálového jeřábu. V druhé fázi jsou pomocí metody konečných prvků (MKP) zkoumány příčiny, které v minulosti vedly k ulomení nosného sloupu kočky portálového jeřábu. Tyto příčiny jsou aplikovány na nový nosný sloup kočky jeřábu s následným porovnáním výsledků. V poslední, třetí fázi práce, je konstrukční, technologický a ekonomický rozbor celé řešené úlohy.

The diploma thesis include improvement proposal of drive slewing 12,5t grabbing crane. Second part this work deal with causes which in the past lead to failure the supporting pole of grab crane by using FEM analysis. Detected causes are applied to new supporting pole of grabbing crane and comparison both results. In the last part of the thesis is constructional, technological and economical summary.
Drive reconstruction of turning crane trolley
Keywords: Hydraulický pohon; nosný sloup otoče jeřábové kočky.; Fluid drive; supporting pole of grabbing crane.