Tvorba internetových aplikací pomocí Rich Internet Application Adobe AIR - Šimík, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Tato práce se zabývá problematikou tvorby desktopových aplikací pomocí technologie Adobe AIR (Adobe Integrated Runtime). Tyto aplikace jsou vytvořeny na základě webových technologií, avšak nemají tak omezený přístup k prostředkům operačního systému, jako je tomu v případě aplikací webových. Navíc je možno tyto aplikace instalovat na různé operační systémy bez nutnosti jejich kompilace pro konkrétní operační platformu. Kromě popisu samotných technologií používaných při tvorbě AIR aplikací se práce věnuje realizaci vlastní aplikace, pomocí které jsou pak testovány některé z možností technologie AIR.

This thesis explores the development of desktop applications using Adobe AIR (Adobe Itegrated Runtime) technology. Applications like these are based on web technologies but they do not have such restricted access to resources of operating system as web applications. Moreover, it is possible to install these applications on various operating systems without the need of their previous compilation for a specific operating platform. Apart from describing technologies used for developing AIR applications, this thesis also presents an application which is used for testing the possibilities and features that AIR technology offers.
Development of Internet Application Using Rich Internet Application Adobe AIR
Keywords: webová aplikace; desktopová aplikace; webová technologie; Adobe AIR.; web application; desktop application; web technology; Adobe AIR.