Odhad Letových Parametrů Malého Letounu - Dittrich, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Tato práce je zaměřena na odhad letových parametrů malého letounu, konkrétně letounu Evektor SportStar RTC. Pro odhad letových parametrů jsou použity metody "Equation Error Method", "Output Error Method" a metody rekurzivních nejmenších čtverců. Práce je zaměřena na zkoumání charakteristik aerodynamických parametrů podélného pohybu a ověření, zda takto odhadnuté letové parametry odpovídají naměřeným datům a tudíž vytvářejí předpoklad pro realizaci dostatečně přesného modelu letadla. Odhadnuté letové parametry jsou dále porovnávány s a-priorními hodnotami získanými s využitím programů Tornado, AVL a softwarovéverze sbírky Datcom. Rozdíly mezi a-priorními hodnotami a odhadnutými letovými paramatery jsou porovnány s korekcemi publikovanými pro subsonické letové podmínky modelu letounu F-18 Hornet.

This thesis is focused on a light airplane flight parameter estimation, specially aimed at the Evektor SportStar RTC. For the purposes of flight parameter estimation the Equation Error Method, Output Error Method and Recursive Least-Squares methods were used. This thesis is focused on the investigation of the characteristics of the flight parameters of longitudinal motion and the verification, that this estimated parameters corresponds to the measured data and thus create a prerecquisite for a sufficiently accurate airplane model. The estimated flight parameters are compared to the a-priori values obtained using the Tornado, AVL and Datcom softwares. The differences between the a-priori values and estimated flight parameters are also compared to the correction factors published for the subsonic flight regime of an F-18 Hornet model.
Light Airplane Flight Parameters Estimation
Keywords: Letoun; identifikace systému; odhad parametrů; letové parametry; letová obálka; pohybové rovnice; linearizace; stavový model; podélný pohyb; "Equation Error Method"; "Output Error Method"; rekurzivní nejmenší čtverce; senzory; rekonstrukce letové trajektorie; Kálmánův filtr; validace modelu.; Airplane; System Identification; Parameter Estimation; Flight Parameters; Flight Envelope; Equations of Motion; Linearization; State-Space Model; Longitudinal Motion; Equation Error Method; Output Error Method; Recursive Least-Squares; Sensors; Flight Path Reconstruction; Kalman Filter; Model Validation.