Sušení čistírenských kalů - teorie a praxe - Sirový, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato rešeršní bakalářská práce se zabývá sušením kalů z biologických čistíren odpadních vod z teoretického a praktického hlediska. První kapitola se zabývá funkcí čistíren odpadních vod a vznikem kalu. Dále jsou zde popsány druhy a vlastnosti čistírenských kalů. Ve druhé kapitole se práce zaměřuje na teorii průmyslového sušení a dále na teorii sušení kalů. Třetí kapitola obsahuje přehled současných sušáren vhodných k sušení kalu a jejich princip a popis. Čtvrtá kapitola se zaměřuje na současnou praxi sušení kalů v České republice. V závěrečné části je zhodnocena perspektiva sušení čistírenských kalů.

The thesis deals with sludge drying coming from biological sewage disposal plants from theoretical and practical points of view. The first chapter deals with the sewage disposal plant functioning and with sludge formation there. Furthermore sorts and properties of water treatment sludge are described here. In the second chapter the thesis points the look to the industry drying theory and then to the theory of sludge drying. The third chapter contains a list of current drying chambers convenient for sludge drying and their principles and description. The fourth chapter points to the present practice of sludge drying in the Czech republic. Prospects of the water treatment sludge drying are evaluated in the concluding part.
Sewage sludge drying - theory and practice
Keywords: sušení kalů; čistírna odpadních vod; čistírenský kal; teorie sušení; sludge drying; sewage disposal plant; water treatment sludge; theory of drying