Extrakce biologicky aktivních látek z výlisků černého rybízu - Sedláčková, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá extrakcí biologicky aktivních látek z výlisků černého rybízu (Ribes nigrum). Teoretická část obsahuje botanickou charakteristiku rostlinného druhu Ribes nigrum. Dále je část věnována biologicky aktivním látkám obsaženým v černém rybízu a možnostem jeho využití v potravinářství. Čtvrtá část je věnována popisu fenolických látek, jejich rozdělení a metodám stanovení fenolických látek. Pátá kapitola popisuje vybrané extrakční postupy. V experimentální části práce byly extrahovány suché výlisky z černého rybízu za účelem optimalizovat průběh extrakce a získat co nejvyšší výtěžky barviv. Dále byly stanoveny vybrané chemické a fyzikální charakteristiky šťávy z černého rybízu a extraktů z jeho výlisků. Lepším rozpouštědlem byla směs vody a ethanolu v objemovém poměru 1:1. Po 14 hod. maceraci suchých výlisků bylo získáno ze 100 g suchých výlisků 769,9 mg anthokyanů.

This bachelor thesis deals with extraction of bioactive substances from black currant pomace (Ribes nigrum). The theoretical part contains the botanical characteristics of the plant species Ribes nigrum. It is also devoted to the biologically active substances contained in black currant and possibilities of using black currant in the food industry. The fourth chapter deals with description of phenolic compounds, their distribution and methods of determination of phenolic substances. The fifth chapter describes selected extraction procedures. In the experimental part, there were extracted dry black currant pomace in order to optimize the extraction process and obtain the highest yields of dyes. In addition, were determined the selected chemical and physical characteristics of blackcurrant juice and extracts from blackcurrant pomace. A better solvent was a mixture of water and ethanol in a volume ratio of 1:1. After 14 hours maceration of dry pomace, were obtained 769,9 mg anthocyanins per 100 g of dry material.
Extraction of bioactive substances from black currant pomace
Keywords: Černý rybíz (Ribes nigrum); extrakce; anthokyanová barviva; fenolické látky; sušina; rozpustná sušina; redukující sacharidy; pH; titrační kyselost; vitamin C.; Black currant (Ribes nigrum); extractions; total anthocyanins; total phenolics; dry matter; soluble solids; reducing sugars; pH; titratable acids; vitamin C.