Využití kevlarových vláken v asfaltových směsích - Mazáč, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Diplomová práce se zabývá tématem využití aramidových (kevlarových) vláken v silničním stavitelství v asfaltových směsích. V teoretické části práce jsou popsány obecné vlastnosti aramidových vláken a jejich technické využití. Práce se také zabývá výzkumem a použitím aramidových vláken v zahraniční a také v České republice. V praktické části je zkoumán vliv aramidových vláken, konkrétně FORTA FI vláken ve směsi s modifikovaným pojivem do obrusné vrstvy. Součástí práce je také popis všech zkušebních metod, které byly použity během zpracování praktické části. V závěru práce jsou zhodnoceny poznatky o problematice přidávání aramidových vláken do asfaltových směsí.

Diploma thesis deals with topic of using aramid (Kevlar) fibres in road engineering in asphalt mixtures. Theoretical part of thesis is describing characteristics of aramid fibres and their technical usage. Thesis deals with research and application of aramid fibres abroad and also in Czech Republic. Practical part deals with influence of aramid fibres, namely FORTA FI fibres in mixture with modified binder for wearing course. An integral part of this thesis is a description of all methods that were used during the processing of the practical part. In the end of the thesis there are outcomes of tests and theoretical research.
Usage of kevlar fibres in asphalt mixtures
Keywords: asfaltové pojivo; asfaltová směs; Kevlarové vlákno; aramidové vlákno; polyolefinové vlákno; FORTA FI; funkční vlastnosti asfaltových směsí; obalovna; šíření trhlin; životnost vozovky; bitumen binder; asphalt mixtures; Kevlar fibre; aramid fibre; polyolefin fibre; FORTA FI; performance characteristics of asphalt mixtures; asphalt mixing plant; crack propagation; pavement durability