Optimalizace MRI měření slepičích embryí - Sedláčková, Gabriela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Diplomová práce se zabývá optimalizací MRI měření fantomů obsahujících slepičí embryo. Teoretická část práce je věnována základům magnetické rezonance a popisu pulzních sekvencí. Dále jsou diskutovány možnosti, jak udržovat a monitorovat teplotu v průběhu měření. Součástí práce je návrh a realizace fantomů, které jsou využívány pro měření. V programu Matlab byl vytvořen prohlížeč obdržených snímků z MR určený pro snadnou orientaci mezi obrazy při různě zvoleném nastavení pulzní sekvence či druhu fantomu. Závěr práce je věnován popisu anatomických struktur slepičího embrya a diskusi obdržených výsledků.

This thesis deals with optimization of MRI measuring of phantoms containing the chicken embryo. The theoretical part of thesis is dedicated to the MRI fundamentals and description of pulse sequences. In the next part the options of keeping and monitoring the temperature are being discussed. The thesis also deals with design and realization of phantoms which are used for measuring. A browser of images captured by MRI was programmed in Matlab environment. The program allows users to look through the images with different settings of pulses sequences or kind of phantom. The final part of thesis describes the anatomical structures of chicken embryo and discussion of collected results.
Optimization of the MRI chicken embryos measurements
Keywords: Magnetická rezonance; pulzní sekvence; slepičí embryo; fantom; alginát sodný; chlorid vápenatý; Magnetic Resonance Imaging; pulse sequences; chicken embryo; phantom; sodium alginate; calcium chloride