Rozpoznávání živosti otisků prstů - Lodrová, Dana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Cílem této práce je po nastudování literatury, týkající se rozpoznávání otisků prstů se zaměřením na testování živosti, podání podrobného přehledu hardwarových i softwarových metod testování a dále pak popsání mnou implementovaného řešení. V rámci studia těchto metod bylo nutné v této práci objasnit strukturu biometrického systému  a principy na kterých fungují v praxi používané senzory otisků prstů. Z uvedeného přehledu metod testování živosti je zde více místa věnováno metodě založené na pocení pokožky vyvinuté v laboratoři BioSAL a také spektroskopické metodě firmy Lumidigm. Studium metod testování živosti mne inspirovalo k vytvoření nového typu senzoru pro snímání otisků prstů, který má v sobě zabudováno testování živosti na základě dvou charakteristických vlastností živé lidské tkáně. V rámci testování tohoto senzoru bylo zapotřebí v této práci uvést v současnosti známé metody oklamání senzorů. Z jejich rozboru vyplývá, že nově navržený senzor by měl být teoreticky odolný proti každé z nich.

This document deals with presentation of nowadays software and hardware methods used for fingerprint recognition with focus on liveness testing and thereafter it deals with description of my solution. In order to describe results obtained from study of technical literature, we discuss important terminology of biometric systems at first and further main principles of fingerprint sensors used in practice are shown. From overviewed methods of liveness detection we underline one method based on  perspiration (researched by BioSAL laboratory) and one spectroscopic method researched by Lumidigm Corporation. The study of liveness testing methods inspired me to creation of new type fingerprint sensor which has built-in livennes testing method based on two characteristic properties of living human tisue. In order to test this sensor, we discuss nowadays sensor deception method. It follows from their analysis, that newly designed sensor should be theoretically resistant to each of them.
Fingerprint Liveness Recognition
Keywords: Otisk prstu; daktyloskopie; testování živosti; biometrie; biometrický systém; senzor; vlastnosti lidského těla; pot; spektroskopie; umělý prst.; Fingerprint; dactyloscopy; liveness testing; biometry; biometric system; sensor; properties of living body; perspiration; spectroscopy; artificial finger.