Ověření vývoje modulu pružnosti a pevnosti v tlaku betonu v čase - Alexa, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Především v počátečních dnech zrání betonu u staveb citlivých na deformace, jako jsou mosty z předpjatého betonu, je podstatná přesná znalost hodnoty modulu pružnosti, aby se dalo předcházet nadměrným deformacím. V této práci se ověřuje vývoj modulu pružnosti betonu (v prvních 28 dnech), který je použit pro výstavbu mostů na dálnici D1 v blízkosti Ružomberoku. K porozumění této problematiky byla provedena rešerše literatury a byl proveden experiment, který sleduje časový vývoj pevnosti betonu v tlaku a modulu pružnosti betonu v tlaku. Mimo stanovení statického modulu pružnosti byl v experimentu zjišťován i dynamický modul pomocí ultrazvukové impulsní metody a metody rezonanční a v rámci experimentu bylo také provedeno měření Schmidtovým tvrdoměrem. Získané výsledky mohou posloužit pro ověření vývoje modulu pružnosti na skutečné konstrukci.

Especially in the early days of curing concrete for structures sensitive on deformation. Same like bridges of prestressed concrete a substantial knowledge of the exact value of the modulus of elasticity that could prevent excessive deformation. In this work we validates the development of concrete modulus of elasticity (in the first 28 days), which is used for the construction of bridges on the highway D1 near Ružomberok. To understand this issue was made a literature review and conducted experiment, which follows the time development of the concrete compressive strength and modulus of elasticity of concrete. Except the determination of modulus of elasticity in the experiment was investigated a dynamic moduli by an ultrasonic pulse method and the resonance method and the experiment was also performed by rebound hammer. The results can serve to verify the development of the modulus of elasticity on the actual structure.
The verification of the time development of the concrete elastic modulus and the compressive strength
Keywords: Beton; pevnost v tlaku; dynamický modul pružnosti; statický modul pružnosti; vývoj modulu pružnosti v čase; vlivy na vývoj modulu pružnosti; statická zatěžovací zkouška; ultrazvuková metoda; rezonanční metoda.; Concrete; compressive strength; dynamic modulus of elasticity; static modulus of elasiticity; development of elastic modulus over time; influences on the modulus of elasticity; static load test; ultrasonic pulse method; resonance method.