Plánování cesty mobilního robotu pomocí mravenčích algoritmů - Sedlák, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato práce se zabývá plánováním cesty robota při použití algoritmů pro optimalizaci pomocí mravenčích kolonií. Teoretická část práce uvádí základní pojmy z problematiky plánování cesty robota. Dále se teoretická část věnuje mravenčím algoritmům coby nástrojům pro optimalizaci a plánování cesty robota. Praktická část práce se zabývá návrhem a implementací mravenčích algoritmů pro plánování cesty robota v jazyce Java.

This thesis deals with robot path planning by means of ant colony optimization algorithms. The theoretical part of this thesis introduces basics of path planning problematics. The theoretical part either deals with ant algorithms as optimization and path planning tools. The practical part deals with design and implementation of path planning by means of ant algorithms in Java language.
Mobile robot path planning by means of ant algorithms
Keywords: Plánování cesty; mobilní robot; optimalizace pomocí mravenčích kolonií.; Path planning; mobile robot; ant colony optimization.