Návrh výměníku tepla pro kondenzační kotel - Plott, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Táto diplomová práca sa zaoberá optimalizáciou plynového kondenzačného kotla pre domové vytápanie. Optimalizácia spočívala v návrhu nového sekundárneho doskového výmenníka pre ohrev teplej úžitkovej vody s využitím analytického výpočtu a následnej CFD simulácie prenosu tepla a tlakovej straty. Boli navrhnuté rôzne varianty dizajnov doskových výmenníkov. Následne boli porovnané výsledky analytického výpočtu s výsledkami CFD simulácie a vyhodnotená ich vzájomná zhoda. Po analýze výsledkov jednotlivých variant boli navrhnuté dizajny doskových výmenníkov porovnané so súčasne používaným výmenníkom. Nakoniec sme identifikovali najlepšie možné riešenie, ktoré súčasný výmenník nahradí.

This master's thesis is aimed at the optimization of a gas condensing boiler for domestic heating. The optimization consisted in the design of a new secondary plate heat exchanger for domestic hot water heating using analytical calculation and subsequent CFD simulation of heat transfer and pressure loss. Various designs of plate heat exchangers were proposed. Subsequently, the results of the analytical calculation were compared with the results of the CFD simulation and their mutual conformity with each other was evaluated. After analysing the results of each variant, the proposed plate heat exchanger designs were compared with the currently used heat exchanger. Finally, we identified the best possible solution to replace the current exchanger.
Heat exchanger design for condensing boiler
Keywords: doskový výmenník tepla; CFD simulácia; prenos tepla; tlakové straty; plate heat exchanger; CFD simulation; heat transfer; pressure loss