Víceúčelová hala v Hodoníně - Grufíková, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Předmětem diplomové práce je návrh a posouzení nosné konstrukce výtvarné galerie. Hala má eliptický půdorys, rozměry jsou 25 x 40 m a výška 12 m. Nosnou konstrukci tvoří 24 nosných zakřivených žeber, které jsou v horní části zapřené o eliptický ocelový prstenec. Mezi žebry jsou vloženy vaznice, které podporují obvodový plášť. Nosná konstrukce je řešena alternativně jako soustava dřevěných plnostěnných nosníků z lepeného lamelového dřeva a soustava ocelových příhradových nosníků.

Master´s thesis describes the design and the check of the construction of the art gallery. This hall has the elliptical ground plan, the main dimensions are 25 x 40 m and the height is 12 m. The structure consists of 24 supporting curved ribs, which are supported on elliptical ring of steel at the top of the construction. Between the ribs are inserted purlins, which support the perimeter cladding. The structure is designed alternatively like the system of the timber solid beams from the glued laminated timber and the system of the steel truss girders.
Multipurpose hall in Hodonín
Keywords: Nosná konstrukce; víceúčelová hala; zakřivené žebro; příhradový nosník; plnostěnný nosník; lepené lamelové dřevo; ocelový prstenec; obvodový plášť; vaznice; ztužidla.; Structure; multipurpose hall; curved rib; truss girder; solid beam; glued laminated timber; steel ring; perimeter cladding; purlin; bracing.