Niklové povlaky a jejich vlastnosti - Buchtík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Cílem bakalářské práce bylo shrnutí dosavadních poznatků týkajících se bezproudého nanášení niklových povlaků a jejich vlastností. Teoretická část zahrnuje dvě hlavní kapitoly. V první kapitole jsou podrobně popsány současné znalosti zabývající se chemickým niklováním. Zahrnuje rovněž mechanismy tohoto typu pokovování a jednotlivé složky tvořící lázeň. V druhé části jsou shrnuty poznatky vztahující se k nanášení kompozitních povlaků a popisující jejich mechanické vlastnosti. Experimentální část se zabývá nanášením kompozitních povlaků na substráty z oceli a tepelným vytvrzováním Ni-P povlaků, kdy byla studována závislost mikrotvrdosti na teplotě vytvrzování a následně byla zkoumána i časová závislost tepelného vytvrzování. Pomocí rastrovacího elektronového mikroskopu a EDS analýzy byly studovány nanesené povlaky, jejich morfologie a složení. Pomocí mikrotvrdoměru byly změřeny a porovnány hodnoty mikrotvrdosti obou typů povlaků.

The aim of the bachelor’s thesis was summary of existing knowledge concerning to electroless deposition of nickel coatings and their properties. In the theoretical part there are two chapters. In the first chapter present knowledge of chemical nickel plating is described in details. It also discuss mechanisms of this type of coating and individual components of nickel plating bath. In the second chapter there is summarized knowledge of composite coatings deposition and description of their mechanical properties. The experimental part deals with deposition of composite coatings on steel substrates and heat treatment of Ni-P coatings. Dependence of microhardness on temperature of heat treatment was studied and then there is also described dependence of microhardness on duration of heat treatment. Deposited coatings, their morphology and composition were studied using scanning electron microscope and EDS analysis. The values of microhardness of both types of coatings were measured and compared using microhardness tester.
Nickel coatings and their properties
Keywords: Ni-P povlaky; Ni-P-SiO2 kompozitní povlaky; mechanické vlastnosti; AZ91; bezproudá depozice; mikrotvrdost; Ni-P coatings; Ni-P-SiO2 composite coatings; mechanical properties; AZ91; electroless deposition; microhardness