Obrábění materiálů pro specifické dentální aplikace - Těšík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato diplomová práce je zaměřená na dentální materiály používané v protetickém lékařství. V úvodní části je shrnuta nejdůležitější vlastnost, která je biokompatibilita. Dále obnáší rozdělení používaných materiálů na titanové slitiny a oxidové keramiky, jejich popis a úskalí při obrábení. V závěrečné části se věnuje popisu procesu, který probíhá při výrobě nové zubní korunky od prvního příchodu pacienta až po odchodu s finálním výrobkem. V práci taktéž probíhá srovnání ekonomičnosti výroby zubní korunky pomocí frézování a 3D tisku pro budoucí výrobní proces.

This diploma thesis is focused on dental materials used in prosthetic medicine. In the introduction, the most important characteristic of dental materials is summarised, which is biocompatibility. Further it contains distribution of nowadays used dental materials, which are oxidic ceramics and titanium alloys. It describes pitfalls of machining of those materials. Final part is devoted to process of the production of the new dental crown, from the first arrival of the patient to the machining of final product. The thesis also compares the economics of dental crown production using milling and 3D printing.
Machining of materials for specific dental applications
Keywords: Biokompatibilita; zubní náhrada; zubní implantát; titanová slitina; Ti6Al4V; zubní materiály; Biocompatibility; tooth replacement; tooth implant; titanium alloy; Ti6Al4V; dental materials