Možnosti transmutace vyhořelého jaderného paliva s pomocí pokročilých jaderných reaktorů - Ošust, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Táto bakalárska práca sa venuje problematike transmutácie vyhoreného jadrového paliva. Opisuje urýchľovačom riadený transmutor, ako aj jeho jednotlivé komponenty. Sú uvedené aj príklady konkrétnych projektov, ako sú MYRRHA a CiADS. Hlavným cieľom práce je skúmanie materiálov spalačného guľôčkového terča. Porovnávali sa fyzikálne vlastnosti materiálov, produkcia neutrónov generovaných interakciou s dopadajúcim protónovým zväzkom a výsledné energetické spektrum neutrónov. Výpočty boli robené pomocou programu TALYS.

This bachelor thesis deals with the issue of transmutation of spent nuclear fuel. It describes the accelerator driven transmutator as well as its individual components. Examples of specific projects such as MYRRHA and CiADS are also given. The main objective of the thesis is the investigation of material properties of the spallation granular target. Compounds of heavy and light elements have been considered. Their physical properties, the number of neutrons generated by interaction with impinging proton beam and the resulting neutron energy spectrum were compared. The calculations were performed using the TALYS program.
Possibilities of transmutation of spent nuclear fuel with advanced nuclear reactors
Keywords: Transmutácia; ADS; MYRRHA; CiADS; urýchľovač; spalačný guľôčkový terč; jadrový transmutor; spalačná reakcia; Transmutation; ADS; MYRRHA; CiADS; accelerator; granular spallation target; nuclear transmutor; spallation reaction