Řešení systému chlazení odplynů pro odstranění obsažených rozpouštědel - Blažek, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Diplomová práce řeší problematiku hledáním nejvhodnějšího řešení chlazení vzdušiny pro odstranění obsažených rozpouštědel. Řešení vychází z reálného a již fungujícího zařízení farmaceutického provozu. Chladící systém je koncipován jako soustava tří trubkových výměníků. V prvním výměníku je vzdušina ochlazována vodou, ve druhém ledovou vodou a ve třetím výměníku se k chlazení využívá solanka R31. Účelem soustavy výměníků je ochlazení vzdušiny vedoucí ke zkondenzování obsaženého rozpouštědla, kterým je převážně aceton.

Diploma thesis deals with searching of the most appropriate solution of air mass cooling to clear away contained solvents. The solution is based on real and operated pharmaceutical unit. The cooling system is solved as systém of three tubular heat exchangers. In the first heat exchanger the air mass is cooled down by water, in the second by ice-cold water and brine R32 is used for cooling in the third heat exchanger. Heat exchanger system is solved for cooling the air mass which results in condensation of contained solvent – acetone.
Solving of off-gas cooling system for removing contained solvents
Keywords: Odstranění acetonových výparů; trubkový výměník; vzdušina; solanka R31; voda; Removal vapor of acetone; tubular heat exchanger; air mass; brine R31; water