Převod trojúhelníkových polygonálních 3D sítí na 3D spline plochy - Jahn, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
V počítačové grafice se můžeme setkat s nestrukturovanými trojúhelníkovými 3D sítěmi, které nejsou příliš použitelné pro zpracování kvůli své nepravidelnosti. V těchto případech může vyvstat potřeba převést danou 3D síť na vhodnější reprezentaci. Vhodnou alternativou může být určitý druh 3D spline plochy, která zavádí strukturu v podobě sítě řídících bodů a pro další zpracování je tedy mnohem vhodnější. V rámci převodu, který je popisován v této práci, se nejdříve vytvoří quadrilaterální 3D síť, jejíž struktura je pravidelná, ale především koresponduje se strukturou sítě řídících bodů výsledné 3D spline plochy. Tuto quadrilaterální 3D síť lze následně uložit a použít v určitých modelovacích aplikacích pro vytvoření 3D spline plochy, konkrétně tedy T-spline plochy.

In computer graphics we can handle unstructured triangular 3D meshes which are not too usable for processing through their irregularity. In these situations it occurs need of conversion that 3D mesh to more suitable representation. Some kind of 3D spline surface can be proper alternative because it institutes regularity in the form of control points grid and that's why it is more suitable for next processing. During conversion, which is described in this thesis, quadrilateral 3D mesh is constructed at first. This mesh has regular structure but mainly the structure corresponds to structure of control points grid of resulting 3D spline surface. Created quadrilateral 3D mesh can be saved and consequently used in specific modeling applications for T-spline surface creation.
3D Triangles Polygonal Mesh Conversion on 3D Spline Surfaces
Keywords: Vrchol; trojúhelník; quadrilaterál; polygon; 3D síť; 3D spline plocha; NURBS; T-Spline; skalární pole; vektorové pole; gradientní vektor; izoparametrický vektor; křivost; křivost polygonální sítě; plovoucí linky; distanční funkce; kostra; přesíťování; triangulace; teselace; metoda rozvodí; formát STL; formát OBJ.; Vertex; triangle; quadrilateral; polygon; 3D mesh; 3D spline surface; NURBS; T-Spline; scalar field; vector field; gradient vector; isoparametric vector; curvature; polygonal mesh curvature; flow lines; distance function; skeleton; remeshing; triangulation; tessellation; watersheds algorithm; STL format; OBJ format.