Metodické doporučení k prezentaci dlouhodobého hmotného majetku v účetní závěrce sestavené podle IFRS v ČR - Dončuková, Denisa (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Diplomová práce se zabývá prezentací dlouhodobého hmotného majetku v účetní závěrce sestavené podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) v podmínkách České republiky. Cílem práce je vytvořit metodické doporučení, které by mohlo sloužit jako praktická pomůcka pro účetní jednotky při vykazování, oceňování a prezentaci dlouhodobého hmotného majetku podle IFRS. Práce se zaměřuje na rozdíly mezi českou účetní legislativou a požadavky IFRS, analyzuje praktické dopady zvolených metod a poskytuje návrhy na sjednocení a zefektivnění přístupu k vykazování tohoto typu majetku. Součástí výzkumu je i návrh struktury prezentace majetku v účetní závěrce a modelová aplikace doporučení na vybrané účetní jednotky.

This thesis focuses on the presentation of property, plant and equipment (PPE) in financial statements prepared in accordance with International Financial Reporting Standards (IFRS) in the context of the Czech Republic. The main objective is to develop a methodological recommendation that could serve as a practical guide for entities in recognizing, measuring, and presenting PPE under IFRS. The thesis explores key differences between Czech accounting regulations and IFRS requirements, analysis the practical implications of various accounting methods, and proposes a unified and efficient approach to PPE reporting. The research also includes a suggested structure for PPE presentation in financial statements and a model application of the recommendations on selected entities.
Application guidance for the presentation of property, plant and equipment in the financial statements prepared in accordance with the IFRS in CR
Keywords: Dlouhodobý hmotný majetek; IFRS; účetní závěrka; vykazování majetku; prezentace v účetnictví; metodické doporučení; české účetní předpisy; rozdíly mezi IFRS a ČÚL; účetní standardy; finanční výkaznictví; majetek v účetnictví; mezinárodní účetní standardy; harmonizace účetnictví; Property; plant and equipment; IFRS; financial statements; asset reporting; financial presentation; methodological recommendation; Czech accounting regulations; differences between IFRS and Czech accounting standards; accounting standards; financial reporting; assets in accounting; international accounting standards; accounting harmonization