Soubor komunitního bydlení v Brně-Komíně - Raková, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Předmětem diplomové práce byl návrh polyfunkčního domu v rámci souboru komunitního bydlení, který se nachází v lokalitě bývalých zahrádek při ulici Řezáčova v městské části Brno-Komín na rozhraní mezi stávající urbánní strukturou původního sídliště panelových domů a volné krajiny. Uzavřený areál v současnosti tvoří bariéru mezi cyklistickou a pěší trasou pod Palackého vrchem a stávající zástavbou. Z toho vyplývá určitá příležitost toto území nově zprůchodnit a více zpřístupnit lidem. V lokalitě je navrženo celkově pět bytových domů, které mají pět nadzemních podlaží, z toho poslední je ustoupené s vegetační střechou a terasami. Polootevřená kompozice budov reaguje na stávající urbanistickou strukturu a zástavbu panelových domů. Vzniká místo zpřístupněné nejen obyvatelům komunity, ale i veřejnosti. Pro návrh polyfunkčního domu byly zásadní principy tzv. Baugruppe výstavby, trvalé udržitelnosti, prefabrikace a s tím spojené rychlosti výstavby a variability navrhovaných vnitřních prostor. Dále klade důraz na vytvoření místa podporující interakci mezi obyvateli komunity. Práce má dále za cíl pracovat se dřevem jako významným prvkem pro snížení emisí CO2 a ovlivnit postoj architekta a stavebníka k tomuto materiálu z hlediska požárního a enviromentálního. Z těchto důvodů je objekt navržen jako hybridní dřevostavba v kombinaci dřeva a betonu. Tento systém umožňuje rychlou, flexibilní a hospodárnou výstavbu a efektivní kombinaci vlastností jednotlivých materiálů. Komunikační systém domu je navržen jako pavlačový, který pro účely komunitního bydlení nabízí další možnosti setkávání obyvatel. Provozně je objekt řešen jako polyfunkční dům s převládající bytovou funkcí. Pro obyvatele komunity jsou v přízemí domu k dispozici společné prostory ve formě co-workingu, kavárny a komunitní dílny. Také poslední páté ustoupené podlaží je věnováno uživatelům domu. Disponuje prostory wellness a apartmánem pro ubytování případných návštěvníků obyvatel domu. Uživatelé mají dále k dispozici i další společné místnosti jako je např. kolárna, kočárkárna a prádelna.

The subject of the diploma thesis was the design of a multifunctional building within the framework of community housing, located in the area of former gardens along Řezáčova Street in the urban district of Brno-Komín, at the intersection between the existing urban structure of the original panel housing estate and open countryside. The enclosed area currently forms a barrier between the cycling and walking route under Palacký Hill and the existing development. This presents an opportunity to open up and make this area more accessible to people. Overall, there are five residential buildings proposed in the area, each consisting of five above-ground floors, with the top floor being setback with vegetated roofs and terraces. The semi-open composition of the buildings responds to the existing urban structure and the panel housing development. It creates a space accessible not only to community residents but also to the public. The design of the multifunctional building is based on key principles such as Baugruppe construction, sustainability, prefabrication, and the associated speed of construction and variability of proposed interior spaces. It also emphasizes creating a place that fosters interaction among community residents. Furthermore, the aim is to work with wood as a significant element for reducing CO2 emissions and to influence the architect's and builder's attitude towards this material in terms of fire and environmental considerations. For these reasons, the building is designed as a hybrid timber and concrete structure. This system allows for fast, flexible, and cost-effective construction and an efficient combination of the properties of individual materials. The communication system of the building is designed as a gallery, offering additional meeting opportunities for residents for the purpose of community living. Operationally, the building is designed as a multifunctional structure with a predominant residential function. Common areas in the ground floor of the building are available for community residents in the form of co-working spaces, a café, and community workshops. The last setback fifth floor is also dedicated to the building's users, featuring wellness areas and an apartment for accommodating potential visitors of the residents. Users also have access to other shared spaces such as a bicycle room, stroller storage, and laundry room.
Community housing in Brno-Komín
Keywords: komunitní bydlení; Baugruppe; polyfunkční dům; komunita; hybridní dřevostavba; vegetační střecha; prefabrikace; udržitelnost; dřevo; beton; community housing; Baugruppe; multifunctional building; community; hybrid timber construction; vegetated roof; prefabrication; sustainability; wood; concrete