Konverze Baťových výrobních staveb - Németh, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Bakalářská práce vychází z architektonické studie zpracované v zimním semestru 4.ročníku bakalářského studia na téma konverze Baťových výrobních staveb ve Zlíně. Cílem bylo navrhnout možnost alternativního využití dvou bývalých výrobních objektů č.24 a 25 určených k demolici. Bakalářská práce se zaměřuje pouze na konverzi objektu č.24. Účelem návrhu je vytvoření objektů pro malé a střední podnikání v centru bývalého továrního areálu firmy Baťa. I přestože areál chátrá, si nadále udržuje své urbanistické i architektonické kvality, ve kterých se skrývá obrovský potenciál pro nové využití. Tato konverze by objekty jako součást tohoto jedinečného celku zachovala a zároveň zde vnesla aktivity vytvářející nová pracovní místa nezatěžující veřejné zdroje.

The Bachelor's thesis is based on an architectural study which was done in the winter semester of the 4th year of my bachelor's studies. The aim was to propose an alternative option to use two former industrial buildings number 24 and 25 destined for demolition. This thesis focuses only on the conversion of the building no.24. The main idea of this work is to create objects for small and medium businesses in the center of the former factory complex Baťa company. Even though the area is dilapidated, still has its urban and architectural quality and the huge potential for new uses. This conversion would object as part of this unique complex preserve while there brought activities creating new jobs, does not burden public resources.
Conversion of Bata manufacturing buildings
Keywords: konverze; přestavba; výrobní stavba; baťovská architektura; Zlín; podnikání; brownfield; Conversion; rebuilding; industrial building; Bata architecture; Zlín; businesses; brownfield