Implementace strategie ESG do stavebního podniku - Lipiaková, Nikola (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Táto diplomová práca sa zaoberá implementáciou stratégie ESG (Environmental, Social, Governance) v stredne veľkej stavebnej spoločnosti s hlavným dôrazom na aspekt ekológie. Teoretická časť skúma legislatívny rámec upravujúci problematiku odpadového hospodárstva na úrovni Európskej únie a Českej republiky, ako aj všeobecné otázky spojené so stavebným a demolačným odpadom. Praktická časť práce sa zaoberá konkrétnymi postupmi pri nakladaní s odpadom, ktoré spoločnosť uplatňuje v praxi. Analyzované sú procesy spojené s demoláciou priemyselného areálu a následné spracovanie stavebného odpadu, vrátane separácie, recyklácie a opätovného využitia materiálov. Prípadová štúdia skúma možnosti recyklácie a opätovného využitia stavebných a demolačných materiálov v rámci princípov cirkulárnej ekonomiky. Práca hodnotí odpadové hospodárstvo nielen z pohľadu zákonných požiadaviek, ale aj z pohľadu udržateľnosti a praktického uplatnenia.

This Master´s thesis deals with the implementation of the ESG (Environmental, Social, Governance) strategy in a medium-sized construction company with the main emphasis on the aspect of ecology. The theoretical part examines the legislative framework regulating the issue of waste management at the level of the European Union and the Czech Republic, as well as general issues related to construction and demolition waste. The practical part of the thesis deals with specific waste management procedures that the company applies in practice. The processes associated with the demolition of the industrial area and the subsequent processing of construction waste, including separation, recycling, and reuse of materials, are analysed. The case study examines the possibilities of recycling and reuse of construction and demolition materials within the framework of circular economy principles. The thesis evaluates wate management not only from the point of view of legal requirements, but also from the point of view of sustainability and practical application.
Implementation of the ESG Strategy in the Construction Company
Keywords: ESG stratégia; odpadové hospodárstvo; stavebný priemysel; stavebné a demolačné odpady; cirkulárna ekonomika; recyklácia; opätovné využitie; udržateľnosť; životné prostredie; ESG strategy; waste management; construction industry; construction and demolition waste; circular economy; recycling; reuse; sustainability; environment