Technologie obrábění pomocí laseru - Kroupa, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na současné možnosti obrábění pomocí laseru. V první části jsou popsány základní principy vzniku laserové-ho paprsku, možnosti obrábění různých materiálů, využití v praxi. Jsou představeny jednotlivé typy laserů včetně nově vyvinutých v posledním desetiletí. V další části jsou prezentovány výsledky, kterých lze pomocí laseru dosáhnout jak po výkonnostní, tak po kvalitativní stránce. V praktické části je porovnávána technologie obrábění laserem s konvenční technologií. Dosažené výsledky jsou vyhodnoceny v poslední kapitole.

This bachelor thesis is focused on present possibilities of laser cutting. The first part describes basic principles of the laser beam, possibilities of ma-chining of various materials and its use in production. Various types of lasers are introduced, including those developed in the last decade. The performance and quality edge that the laser beam can give you is presented in the next part. The practical part compares laser machining with conventional technology of machining. Final results are evaluated in the last chapter.
Technology of laser machining
Keywords: Laser; obrábění; paprsek; řezání; vrtání; svařování; Laser; machining; beam; cutting; drilling; welding