Vyhodnocení vlivu klimatických změn na odtok vody z povodí - Ullrich, Nikolas (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou dopadů klimatických změn na odtok vody z vybraného povodí v České republice. Pomocí koncepčního bilančního srážko-odtokového modelu s měsíčním časovým krokem je simulována hydrologická odezva povodí na měnící se klimatické podmínky. Klimatická data jsou zpracována na základě emisního scénáře SSP5-8.5 podle Šesté hodnotící zprávy Mezivládního panelu pro klimatickou změnu, přičemž jsou aplikovány metody prostorové interpolace a bias korekce pro zvýšení přesnosti vstupních dat. Model je kalibrován a validován na historických datech a následně použit k simulaci budoucího vývoje odtoku ve třech časových obdobích: 2015–2040, 2041–2070 a 2071–2100. Výsledky ukazují trend snižujícího se letního odtoku a nárůst evapotranspirace, což naznačuje vyšší riziko výskytu sucha v budoucnosti. Práce tak přispívá k pochopení možných důsledků klimatických změn na vodní bilanci a poskytuje podklad pro návrh adaptačních opatření v oblasti vodního hospodářství.

Bachelor thesis focuses on the analysis of the impacts of climate change on water runoff from a selected catchment area in the Czech Republic. A conceptual rainfall-runoff model with a monthly time step is used to simulate the hydrological response of the catchment to changing climatic conditions. Climate data are processed based on the SSP5-8.5 emission scenario from the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel for Climate Change, with spatial interpolation and bias correction methods applied to improve data accuracy. The model is calibrated and validated using historical data and then applied to simulate future runoff development across three time periods: 2015–2040, 2041–2070, and 2071–2100. The results indicate a decreasing trend in summer runoff and an increase in evapotranspiration, suggesting a higher risk of drought occurrence in the future. This thesis contributes to a better understanding of the potential impacts of climate change on the water balance and provides a basis for proposing adaptation measures in the field of water management.
Assessment of the Impact of Climate Change on Catchment Runoff
Keywords: klimatická změna; hydrologický model; srážko-odtokové modelování; bias korekce; emisní scénáře; SSP5-8.5; odtok; povodí; srážky; modelování klimatu; vodní bilance; adaptace na změnu klimatu; climate change; hydrological model; rainfall-runoff modelling; bias correction; emission scenarios; SSP5-8.5; runoff; catchment; precipitation; climate modelling; water balance; climate change adaptation