Obecné m - znakové kódy - Holešovský, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá výsledky teorie samoopravných kódů, tj. kódů, které slouží výhradně k detekci a opravě chyb vznikajících při komunikaci pomocí těchto kódů. Cílem práce je především podání této teorie v maximální obecnosti a následné zaměření na některé významné kódy. Pomocí lineární algebry nad konečným tělesem zavedeme samoopravný kód jako množinu se strukturou, jejíž vlastností využijeme pro značné zjednodušení detekce a opravování chyb. Poznatky získané v předchozích kapitolách pro obecné kódy jsou v závěru práce aplikovány na známé binární kódy nad dvouprvkovým konečným tělesem (tzv. Hammingovy kódy a Golayův kód). S jejich pomocí jsou ukázány vlastnosti těchto kódů, díky nimž tyto patří mezi nejvýznamnější binární kódy.

This bachelor's thesis is concerned with results of error-correcting codes theory, which deals with detection and correction of errors, that arise during communication by means of these codes. The aim of this thesis is the explanation of the theory above in absolute generality, followed by detail view of some significant codes. Using linear algebra over finite fields, we will introduce an error-corecting code like a set with structure, whose characters considerably simplify the detection and correction of errors. The knowledge, that was acquired for general codes, is applied to well-known binary codes at the end of the thesis (ie. Hamming codes and Golay code). With these codes are demonstrated their properties, that sort these codes to the most important binary codes.
General Codes with m Marks
Keywords: Samoopravné kódy; konečná tělesa; lineární prostor.; Error-correcting codes; finite fields; linear space.