Konstrukční návrh destilační kolony - Marko, Libor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Práca sa zaoberá problematikou tlakových nádob, a popisuje konštrukciu ich jednotlivých častí. V práci je uvedená výroba jednotlivých častí aparátu, ako aj proces zmontovania častí do jedného celku. Práca popisuje možnosti kontroly a skúšania tlakových nádob. Sú v nej opísané základné druhy vnútorných súčastí destilačnej kolóny a základné princípy a druhy destilácie. Je prevedený pevnostný výpočet častí tlakovej nádoby podľa normy ČSN EN 13 445 – 3, a tiež napäťová analýza vybranej časti destilačnej kolóny pomocou MKP. Súčasťou práce je základná výkresová dokumentácia destilačnej kolóny.

The thesis contains information about the design of pressure vessels and describes their individual parts. It is mentioned production of individual parts and the process including assembly parts in one unit. The thesis includes options of control and testing of pressure vessels. It is described kinds of built-ins of distillation column and the basic principles and types of distillation. It is created stress analysis of pressure vessels parts according to ČSN EN 13 445 – 3, and also stress analysis of the selected part of column by using FEM. Mechanical drawing of distillation column is part of the thesis.
Design of column
Keywords: tlaková nádoba; škrupina; valcový plášť; dno; otvor; hrdlo; príruba; valcový podstavec; destilácia; destilačná kolóna; prevádzkový stav; skúšobný stav; poschodie; výplň; dovolené namáhanie; tlak; teplota; pressure vessel; shell; cylindrical shell; bottom hole; neck; flange; cylindrical base; distillation; distillation column; operating state; test state; distillation tray; packings; permissible stress; pressure; temperature