Automatické řízení a monitorování ústředního vytápění pro starší budovy - Mužila, Matej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Cieľom tejto diplomovej práce je vytvorenie systému automatizovanej regulácie vykurovania v starej budove. Súčasťou práce je návrh architektúry tohto systému, jeho implementácia, vrátane výroby prototypov potrebných zariadení a testovania celého systému v praxi, s dôrazom na funknčosť a hospodárnosť. V rámci tejto práce bolo navrhnutých a vyrobených niekoľko hardvérových zariadení a obslužný softvér pre ne. Navrhnutá a implementovaná softvérová architektúra umožňuje pohodlné ovládanie systému pomocou grafického užívateľského rozhrania a umožňuje jeho jednoduché rozšírenie. Grafické užívateľské rozhranie, dostupné lokálne na dotykovom displeji aj vzdialene cez webovú aplikáciu, ponúka možnosti konfigurácie pripojených zariadení a vykurovacích zón, nastavovanie teplôt v zónach podľa dňa v týždni a dennej doby a prehľad štatistických informácií o vykurovacom systéme. Navrhnutý a implementovaný systém regulácie vykurovania bol úspešne otestovaný v reálnych podmienkach trojizbového bytu v historickej budove. Systém je možné ďalej zdokonaľovať a rozširovať po hardvérovej aj softvérovej stránke.

The purpose of this thesis is a design of an automated heating regulation system for an old building. The thesis consists of a system architecture design, an implementation of the system, including prototype manufacturing of the required devices, and testing of the whole system in practice, with focus on functionality and efficiency. Several hardware devices were designed and manufactured, for which appropriate controlling software was implemented. The implemented software architecture enables users to control the system using a graphical user interface, and allows for an easy extension of the system. The graphical user interface, which is accessible both locally through a touchscreen and remotely using a web application, enables users to easily configure connected devices and regulated zones, and to set temperature level in the defined zones variably depending on a week day and time. The user interface also provides statistics about the heating system. The implemented automated heating regulation system was successfully tested in real conditions of a flat in a historical building. The system can be extended both hardware-wise and software-wise.
Automated Control and Monitoring of Central Heating for Older Buildings
Keywords: Raspberry Pi; OpenTherm; kotol; regulácia vykurovania; teplotný senzor; bezdrôtové; spotreba energie; dotykový displej; Raspberry Pi; OpenTherm; boiler; heating regulation; thermometer; wireless; energy consumption; touchscreen