Stanovení rizikových prvků v půdách s různým antropogenním znečištěním pomocí sekvenční extrakční analýzy - Židek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením mobility rizikových prvků v půdních vzorcích z Brna a Ostravy. Extrakce půdních vzorků byla provedena sekvenční extrakcí dle Tessiera a BCR. Byla provedena také extrakce v kyselině dusičné. Rizikové prvky byly stanoveny pomocí atomové absorpční spektrometrie. Rtuť byla stanovena pomocí atomového absorpčního analyzátoru rtuti AMA 254. Olovo, měď a zinek byly stanoveny pomocí atomové absorpční spektrometrie s plamenovou atomizací. Kadmium a vanad byly stanoveny pomocí atomové absorpční spektrometrie s elektrotermickou atomizací.

This diploma thesis deals about determination of hazardous elements and their mobility in soils from Brno and Ostrava. For extraction of soil samples was used sequential extraction by Tessier and BCR sequential extraction. Extraction by nitric acid was also used. Mercury was determinated by the advanced mercury analyser AMA 254. Lead, copper and zinc were determinated by the flame atomic absorption spectrometry. Cadmium and vanadium were determinated by the electrotermic atomic absorption.
Determination of hazardous elements in soils with different anthropogenic contamination using sequential extraction analysis
Keywords: Rizikové prvky; Tessierova sekvenční extrakce; BCR sekvenční extrakce; půda; mobilita; rtuť; olovo; měď; zinek; kadmium; vanad; atomová absorpční spektrometrie; Hazardous elements; Tessier’s sequential extraction; BCR sequential extraction; soil; mobility; mercury; lead; copper; zinc; cadmium; vanadium; atomic absorption spectrometry