Využití řasových testů v ekotoxikologii - Hájková, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá využitím řasových testů v ekotoxikologii. Pro posouzení ekotoxicity vybraných chemických látek byla použita sladkovodní řasa Desmodesmus subspicatus. Pro vyhodnocování EC50 byla využita metoda spektrofotometrie ve VIS oblasti. Za tímto účelem byla zjištěna vzájemná korelace mezi počtem řasových buněk a absorbance při vlnové délce 683 nm. Testovány byly tyto chemické látky: kyselina 2-[2-[(2,6-dichlorfenyl)amino]fenyl]octová, kyselina (RS)-2-[4-(2-methylpropyl)fenyl]propionová a N-(4-hydroxyphenyl)acetamid. Pro všechny tyto látky byla určena hodnota EC50 a vyhodnocena jejich ekotoxicita.

This diploma thesis deals with a use of algal test in ecotoxicology. A freshwater algae, Desmodesmus subspicatus, was used to asses the ecotoxicity of selected chemical substances. A spectrophotometry method, of VIS spectrum, was used in evaluation of the EC50. A correlation, between a number of algal cells and the wavelength absorbance at 683 nm, has been determined for this purpose. Following chemicals were tested, 2-[2-[(2,6-dichlorophenyl)amino]phenyl]acetic acid, (RS)-2-[4-(2-methylpropyl)phenyl]propanoic acid and N-(4-hydro-xyphenyl)acetamide. An EC50 value was determined for all these substances and also their ecotoxicity has been evaluated.
The use of algal test in ecotoxicology
Keywords: řasové testy; testy ekotoxicity; ekotoxikologie; ekotoxicita; EC50; algal tests; tests of ecotoxicity; ecotoxicology; ecotoxicity; EC50