Zajištění kvality služeb pomocí protokolu MPLS - Henzl, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Cílem této semestrální práce je vytvoření modelu MPLS sítě v programovém vybavení OPNET Modeler a následné simulování chování této sítě se zaměřením na zajištění kvality služeb. Tato práce obsahuje teoretický úvod do problematiky MPLS sítí a zajištění kvality služeb - dále se zabývá simulací přenášení datových toků v rozšířeném modelu komunikační sítě s kladením důrazu na chování přenosu hlasu - Voice Over IP. Práce v několika scénářích zkoumá vlastnosti MPLS a jeho vliv na dosažení kvality služeb.

The aim of this semestral thesis is to create a MPLS network model using OPNET Modeler program and consecutive simulation of this network behavior with focus on quality of service assurance. This project contains also theoretical introduction to the MPLS network problematic and quality of service assurance - hereafter it is focused on simulation and analysis of data flows in extended communication network model with focus on Voice Over IP parameters. This thesis is discovering attributes of MPLS with respect to network traffc.
Quality of service assurance using the MPLS protocol
Keywords: MPLS; QoS; zajištění kvality služeb; protokol; model MPLS sítě; OPNET Modeler; simulace; MPLS; QoS; Quality of Service assurance; protocol; MPLS network mode; OPNET Modeler environment; simulation